Ivan Vukovic wrote:
Jevto Dedijer, "Hercegovina"
Ne sumnjam i ne pobijam 100% tvrdnje i istrazivanja Jefta Dedijera, ali ipak se svako istrazivanje moze prokomentarisati jer se ono sastoji i proizilazi iz izjava osoba sa kojima je u to vrijeme Jefto razgovarao. Te osobe su mu jedini izvor saznanja, ali ... postavlja se pitanje: koliko su te osobe u to vrijeme znale o svojim predcima i porijeklu porodice. Vecina prica je nagadjanje i prepricavanje onoliko koliko su te osobe zapamtile od svojih starijih.
Tako npr kada Jefto prica o Damjancima spominje Tarajin Do. Damjanci jesu tamo zivjeli jedno vrijeme, ali to nije njihovo jedino i prvo staniste,niti su odatle potekli. Oni su u Tarajin Do dosli iz Lukovica kod Gacka. Takodje se ne slazem sa podatkom pojedinih govornika kada kazu da su Damjanci iz Caradja. Tamo su bili kao Orlovici i nas prvi predak Damjan Orlovic nakon ubistva 7 haraclija napusta Caradju sa ostalima Orlovicima i naseljava se u Lukovicu, a njegovi potomci nastaju kao Damjanovici, Damjancevici, pa tek kasnije Damjanci.
Takodje mi se nesvidja kada objasnjavaju mjesto postanka u Caradji kada kazu ( neki cak i podrugljivo) da su iz Curila (c sa kvacicom). To je jedno brdo sa jedne strane Caradje, a sa druge strane je Orlina. Pa zasto nekazu da su ispod Orline, a i prilici jer su Orlovici. Smatram da ovo proizilazi iz nepoznavanja geografije u sirem smislu, a za lokalne je greska u objasnjavanju konfiguracije zemljista.
Nedavno sam cuo da je, valjda istoricar, Milicevic pisao o hercegovackim porodicama i da mu je podatke o Damjancima dao Nedjo Damjanac koji kaze da su Damjanci u Slivlja dosli direktno iz Caradja. Preskocio je barem 200 godina od Orlovica, a preskocio je Lukovice i Sipacno. I da kazem i to da su u to vrijeme Slivlja bila muslimanko naselje.
Nekrivim istoricare i istrazitelje, nego krivim lokalne kazivace koji pogresno plasiraju informacije o svom porijeklu i predcima uopste.
A ne krivite ni vi mene sto malo ostrijem djelujem, jer smatram da ovo pobudjuje na detaljnije istrazivanje i ono: ispeci pa reci.