www.damjanci.com

Forumi su otvoreni za konstruktivnu diskusiju o Damjancima i svemu ostalom što je objavljeno na ovim stranicama.
It is currently Wed Sep 08, 2010 1:27 pm

All times are UTC

Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: NADMUDRIO POLICAJCA I SUDIJU
PostPosted: Tue Jul 22, 2008 6:14 am 

Moj pokojni brat Radovan (1955-1992) je bi poznat u drustvu kao veliki zabavljac, vicaros i saldzija. Malo ko je znao njegovo pravo ime, jer smo ga i u porodici i drustvu zvali nadimkom RAJA. Nikome nije bilo dosadno uz njegovo prisustvo i u drustvu je bio veoma omiljen. Pice, zene, drustvo i razonoda, bila je osnovna hrana za njegovu dusu i tijelo. Ima mnogo uspomena na njega, a evo jedne price kako se izvukao od prekrsajne kazne.
Radnja je bila izmedju 1980-83 godine u Vrapcicima kod Mostara, mjestu gdje smo odrasli i vecinu zivota proveli.
Svako je imao obicaj poslije posla navratiti u mjesnu gostionicu "TROJKA", popiti po jednu, dvije, pa kuci.
Raja je u to vrijeme imao popularnog "ficu", a istog je vozio i saobracajni milicioner (policajac) za nase podrucje. Osnovno Rajino pice je bila loza (lozova rakija) i cim sjedne za sto, konobar to i donosi. Popio je jednu, dvije, a mozda i trecu i plativsi uz pozdravljanje podje u auto i kuci.
Za drugim stolom je sjedio saobracajac Vlado Cabrilo i pratio je koliko je Raja popio, pa je odmah sjeo u policijskog "ficu" i dao se u potjeru, znajuci cak i gdje Raja stanuje.
Raja je vidio da je odmah ustao iza stola i predpostavio da je krenuo zanjim, pa je "legao" na gas s namjerom da mu umakne, u cemu je i uspio zbog boljeg poznavanja ulice i precice. Ali, ipak, zbog velike brzine nije uspio savladati jednu krivinu nekoliko metara od kuce i sletio je sa puta. Zabio se u jedan veliki zbun, odnosno sipak. Malo se ugruvao i udario prsima od volan, ali je ipak odmah izasao i dosao do kuce.
U tom trenutku je pristigao i saobracajac Cabrilo. Raja nije obracao paznju na njega jer se vise nije nalazio u vozilu i mirno je usao u kucu. Medjutim, Vlado udje zanjim i sjedne na kauc i napisa prekrsajnu prijavu.
Za nekoliko dana, Raja dobija poziv za sud i suocenje sa saobracajnim milicionerom. Nakon sudijinog izlaganja, Raja ga upita:
- Druze sudija. Da li saobracajni milicioner ima pravo da me kazni u kuci kao pjesaka?
- Ne. I kako to mislis u kuci? Zasto bi te kaznio u tvojoj kuci?
- Pa ja sam dosao kuci, parkirao auto i usao u kucu, a on je dosao zamnom, sjeo na kauc i napisao mi prijavu.
Utome Vlado skoci ljutito i poce povisenim tonom objasnjavati i njemu i sudiji:
- Nisi ti parkirao auto, nego si se nabio u sipak i onda si usao u kucu. a vidio sam te u gostionici kakoa pijes rakiju, i zato sam ti napisao prijavu!.
- Pa ja valjda imam pravo parkirati svoje auto gdje ja hocu, pa makar ga ostavljao na tresnji ili sipku. A u "Trojki" sam mozda pio vodu iz male case, odkud ti znas sta je u njoj bilo. Nisi me zaustavio za alko-test pa da tako tvrdis.
Nakon toga je sudija planuo"
- Dosta!!! Obadvojica prekinite! Ti Cabrilo na sluzbu a ti Damjanac kuci! Smjesta! Obadvojica!
I Raja prodje bez novcane kazne i bez tromjesecne zabrane upravljanja motornim vozilom.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC